راهنمای خرید چای ساز

ایران از نظر مصرف سرانه چای، رتبه چهارم را در دنیا دارد و مدتهاست که چای به نوشیدنی شماره یک و محبوب اکثر ایرانیان تبدیل شده است. با نوشیدن یک فنجان چای لبریز، لبدوز و لبسوز است که میتوانیم روزی پر از انرژی داشته باشیم. در سالهایی نه چندان دور، جوشیدن آب و دم کشیدن چای در کتری و سماور بسیار زمانبر بود. اما حالا با وجود چایساز در کمتر از 10 دقیقه از نوشیدنی محبوب خود لذت میبریم. اگر شما هم عاشق چای هستید و به فکر تهیه چایساز افتادهاید، حتما باید مقاله راهنمای خرید چایساز برقی را مطالعه کنید.
نکاتی برای خرید چایساز
قبل از خرید چایساز نکات مختلفی وجود دارد که باید آنها را بررسی کنید تا بتوانید بهترین محصول موجود در بازار که با نیاز شما هماهنگ است را بخرید.
قابلیتهای دستگاه
- اگر در طول روز مقدار زیادی چای مینوشید یا خانوادهی پرجمعیتی دارید حتما به دنبال یک چایساز با قوری بزرگ باشید.
- تنظیمات گرمایشی دستگاه را بررسی کنید. بعضی از چایسازها و کتریهای برقی بعد از جوش آمدن آب، به جای آنکه آن را دائم بجوشاند، با گرم نگه داشتن آن دمای مناسب برای مصرف را حفظ می کنند. این قابلیت بهتر از جوشاندن مداوم آب است.
- میزان صدای تولیدی دستگاه را بررسی کنید. اگر به صدا حساسید و یا با اختلال صدا گریزی درگیر هستید به دنبال دستگاهی باشید که در زمان جوش آمدن آب سروصدای زیادی تولید نمیکند.
- قوری چایسازها از شیشه، ترکیب شیشه و فلز و همچنین چینی ساخته شده است. اگر دوست دارید رنگ چای را در هنگام دم کشیدن ببینید خرید چایساز با قوری پیرکس را به شما توصیه میکنیم. اما اگر دوست دارید چای با دمای بیشتری دم بکشد، بهتر رنگ بدهد و تماشای دم کشیدن آن برایتان زیاد مهم نیست، دستگاهی با قوری چینی را انتخاب کنید.
دما و زمانبندی
اختلاف نظر بر سر دمای مناسب آب برای دم کشیدن چای زیاد است. عدهای دمای 80 تا 85 درجهی سانتیگراد را مناسب میدانند و عدهای دیگر 95 تا 98 درجهی سانتیگراد را بهترین دما برای آب جوش میشناسند. برای دم کردن چای باید آب را در هر دمایی که مناسب میدانید جوش بیاورید و روی برگهای خشک چای بریزید، سپس به مدت 15 دقیقه دم کنید. پس بهتر است برای خرید چایساز دستگاهی را انتخاب کنید که امکان تنظیم دما برای جوش آوردن آب و نگهداری آب در دمای مورد نظر را داشته باشد.
یک فنجان چای خوب میتواند به اندازهی یک فنجان قهوه روز شما را بهتر کند. زمان نقش مهمی در نحوهی دم کشیدن چای دارد. اگر برگهای چای مدت زیادی در آب باقی بماند طعم چای تلخ میشود و اگر مدت دم کشیدن کوتاه باشد تمام عطر و طعم چای آزاد نمیشود. پس بهتر است زمان دم کشیدن را با توجه به طعمی که از چای انتظار دارید تنظیم کنید. به همین دلیل خرید چایساز با امکان تنظیم زمان مناسب برای دم کشیدن بسیار مهم است. وجود تایمر به شما کمک میکند تا زمان دلخواه برای دم کشیدن را تنظیم کنید و از نوشیدن چای لذت ببرید.
جنس کتری و قوری
نوع جنس کتری و قوری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. متداولترین جنسها شامل استیل ضد زنگ، شیشه (پیرکس) و پلاستیک هستند.
- کتریهای استیل ضد زنگ: دوام و مقاومت بالایی در برابر ضربه دارند و به راحتی تمیز میشوند. بسیاری از مدلهای جدید از جنس استیل ساخته شدهاند.
- کتریهای شیشهای: طراحی شفاف دارند که به شما اجازه میدهد میزان آب را مشاهده کنید. این کتریها زیبا هستند، اما حساستر و شکنندهتر هستند.
- کتریهای پلاستیکی: به دلیل داغ شدن بدنه پلاستیکی چای شما بوی نامطبوعی میگیرد. به هیچ عنوان این مدلها را برای انتخاب وخرید توصیه نمیکنیم.
نکته مهم: بهتر است قوری را از جنس شیشه ای یا همان پیرکس تهیه کنید زیرا چای را با گذشت زمان سیاه نمیکند که بسیار حائز اهمیت است.
قابلیت گرم نگهداشتن
یکی از ویژگیهای مهم در چای سازها قابلیت گرم نگهداشتن است. بسیاری از چای سازهای مدرن دارای این قابلیت هستند که بعد از جوش آمدن آب، دستگاه به حالت گرم نگهداشتن میرود و چای یا آب جوش را برای مدت طولانی گرم نگه میدارد. این ویژگی به ویژه برای کسانی که چای را به مرور زمان و در فواصل زمانی مختلف میل میکنند، بسیار کاربردی است. مدلهایی که قابلیت تنظیم دما دارند، به شما اجازه میدهند دمای مورد نظر برای گرم نگه داشتن چای تنظیم کنید تا چای به مرور زمان زیاد داغ یا سرد نشود.
موارد ایمنی چای ساز
ایمنی یکی از عوامل کلیدی در انتخاب یک چای ساز ایده آل است. برخی از ویژگیهای ایمنی که باید به آنها توجه کنید عبارتند از:
- سیستم خاموش شدن خودکار: پس از جوش آمدن آب، دستگاه به صورت خودکار خاموش میشود تا از جوشیدن بیش از حد آب جلوگیری کند.
- محافظت در برابر بیآبی: اگر کتری بدون آب روشن شود، این سیستم دستگاه را خاموش میکند تا از سوختن یا آسیبدیدن آن جلوگیری شود.
- دستههای عایق سرد: وجود دستههای عایق حرارت روی کتری و قوری باعث میشود که هنگام استفاده از دستگاه دست شما آسیبی نبیند.
فیلترهای ضد رسوب
برای جلوگیری از تشکیل رسوب در کتری و قوری، بسیاری از چای سازها دارای فیلترهای ضد رسوب هستند. این فیلترها معمولاً در دهانه کتری قرار دارند و از ورود رسوبات به چای جلوگیری میکنند. برخی مدلها دارای فیلترهای قابل تعویض هستند که میتوان آنها را تمیز و دوباره استفاده کنید.
طراحی و ظاهر دستگاه
بدون شک طراحی و ظاهر چای ساز به دکور آشپزخانه شما جلوه زیبایی میدهد. برندهای مختلف، چای سازهایی با طراحیهای متنوع از مدرن تا کلاسیک تولید میکنند. اگر برای شما ظاهر دستگاه مهم است، به دنبال مدلهایی با طراحی شیک و هماهنگ با دکور آشپزخانه خود باشید.
برند و قیمت دستگاه
برندهای مختلفی در بازار چای سازهای باکیفیت عرضه میکنند. از برندهای معتبر میتوان به بوش، فیلیپس، کوخ، دلونگی و باریتون اشاره کرد. انتخاب برند معتبر میتواند تضمین کننده کیفیت ساخت و طول عمر دستگاه باشد. قیمت چای ساز بسته به ویژگیها، برند و نوع دستگاه متغیر است. مدلهای سادهتر با قیمتهای اقتصادیتر در دسترس هستند، اما مدلهای پیشرفتهتر با امکانات بیشتر و طراحیهای زیباتر ممکن است قیمت بالاتری داشته باشند.
معرفی انواع چای ساز موجود در بازار ایران
مهمترین بخش در راهنمای خرید چای ساز برقی، شناخت انواع این محصول در بازار لوازم خانگی است. چرا که با داشتن یک دید کلی از انواع چایساز و امکانات هر یک با توجه به نیازتان، بهترین گزینه را انتخاب خواهید کرد. در حال حاضر انواع چای ساز موجود در بازار ایران عبارتند از:
1. چایساز دمآور
چای ساز خوب چی بخرم؟ یکی از پرفروشترین نوع چایسازها در بازار ایران، چایساز دمآور (چای ساز بالا پایین) است. طراحی این چای ساز برقی به گونهای است که قوری روی دهانه کتری قرار میگیرد. کتری روی پایهای جداگانه بوده و زمانیکه آب درون آن به نقطه جوش میرسد، بخار به بخش پایینی قوری برخورد کرده و چای به آرامی دم میکشد. روش دم کشیدن چای در مدل دمآور، دقیقا مشابه به روشهای قدیمی تهیه چای در کتری و سماور بوده و باعث میشود چای عطر و طعم بهتری داشته باشد. اگر فضای آزاد کمی در آشپزخانه دارید، چایساز دم آور با ابعاد کم و ارتفاع متوسط میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
2. چایساز برقی استند دار
در این مدل از دستگاهها، یک صفحه استنددار وجود دارد که قوری و کتری به طور جداگانه روی آن قرار میگیرند. آب داخل محفظه کتری و پروسه دم کشیدن چای با جریان الکتریسیته و المنت درون صفحه انجام میشود. در مدلهای جدید چایساز برقی دارای استند، میتوان با کمک دکمههای لمسی، دمای صفحه زیر قوری را تنظیم و کتری را خاموش کرد. در هنگام خرید چای ساز استنددار باید به این نکته توجه کرد که اگر، قوری برای زمان زیادی روی صفحه قرار بگیرد، طعم و مزه چای تغییر خواهد کرد. چایساز دارای استند شکل و ظاهر مدرنی داشته و برای آشپزخانههای بزرگ گزینه مناسبی است.
مشکلات رایج چایسازها
ممکن است مدتی بعد از خرید چایساز متوجه شوید عملکرد آن با مشکل مواجه شده یا بخشی از آن به صورت کلی کار نمیکند. هر نشانه و مشکلی که مشاهده میکنیم به دلیل خرابی در قسمتهای داخلی است. وقتی دلیل ایجاد مشکل را متوجه شوید کار رفع آن آسانتر میشود. 4 مشکل عمده در چایسازها پیش میآید که در این بخش قرار است با آنها آشنا شوید.
1. آب جوش نمیآید
در پایهی بخش کتری یک المنت قرار دارد که با روشن شدن و تولید گرما، آب را جوش میآورد. وقتی المنت آسیب ببیند دیگر گرم نمیشود و در نتیجه، آب جوش نمیآید. یک تعمیرکار متخصص لوازم برقی میتواند به راحتی المنت را تعمیر، یا در صورت لزوم تعویض، کند تا مشکل برطرف شود.
2. صفحهی گرم کنندهی گرم نمیشود
این اشکال در اغلب چایسازهایی که قوری آن روی صفحهی گرم قرار میگیرد پیش میآید. اگر کلید روشن/خاموش دچار مشکل شود، برد دستگاه خراب شود، قطعات داخلی آسیب ببیند یا سیمکشی داخلی دچار اشکال و اتصالی شود صفحهی گرم کننده کار نمیکند. برای رفع این اشکال حتما باید از یک متخصص بامهارت کمک بگیرید.
3. چایساز دائم کار میکند و خاموش نمیشود
وقتی سنسور تشخیص دمای چایساز خراب شود دیگر نمیتواند دمای آب را تشخیص دهد و در نتیجه دستگاه به صورت مداوم کار میکند. با تعویض سنسور این مشکل به راحتی حل میشود.
4. به محض روشن کردن چایساز فیوز برق میپرد
اگر با این مشکل روبهرو شدهاید علاوه بر بررسی دستگاه توسط تعمیرکار، باید حتما از یک برقکار متخصص کمک بگیرید تا سیستم سیمکشی ساختمان را بررسی کند. وقتی با روشن کردن چایساز فیوز میپرد، یعنی یا در دستگاه برقی شما اتصال کوتاه پیش آمده یا همین مشکل در سیمکشی برق خانه ایجاد شده است. پس بهتر است هم چایساز را بررسی کنید هم از سلامت سیمکشی خانه مطمئن شوید.