عمومی, نقد و بررسی

تفاوت ال ای دی و OLED

با وجود قابلیت های زیادی که به تلویزیون های امروزی اضافه شده است، می توان انتظار آن را داشت که آینده ی نه چندان دور شاهد یک تلویزیون هوشمند با تمام قابلیت های یک لپ تاپ باشم. اما نکته ای که هنوز توجه خریداران را از تلویزیون، از دست نداده است صفحه بزرگ تلویزیون می باشد که با وجود فناوری های گوناگون انتخاب تلویزیون را کمی مشکل کرده است. زمانی که بحث کیفیت تصویر در میان باشد صحبت در مورد انواع صفحه نمایش ها مطرح می شود که در این مقاله می خواهیم به تفاوت دو نوع پر فروش آن بپردازیم.
تلویزیون طی چند سال گذشته به سرعت در حال پیشرفت بوده است و ما تاثیر قابلیت های هوشمندانه ای مانند HD، 4K و … را روی تصویر آن ها دیده ایم. فناوری OLED هم توانسته است که راه خود را به لیست طولانی قابلیت های خاص تلویزیونی باز کند. اولین تلویزیون OLED توسط شرکت ال جی و سامسونگ در سال 2013 عرضه شد که وعده هایی وسوسه انگیز از کیفیتی فوق العاده می داد. در حال حاضر تلویزیون های ال جی به عنوان بهترین های این فناوری شناخته شده اند.
تفاوت LED و OLED
برای ایجاد تصویر در تلویزیون تنها نیاز به نورهای قرمز، سبز و آبی دارید. اما هیچ تلویزیونی مستقیم نور را به وجود نمی آورد بنابراین سلول های نمایشگر تلویزیون ها به منبع نوری جداگانه ای نیاز دارند که بتوانند تصویر نهایی را ایجاد کنند. در تلویزیون های ال سی دی این منبع نور لامپ فلورسنت است که در یک لایه جداگانه قرار می گیرد. تلویزیون هایال ای دی ال جی در واقع از همین تکنولوژی به صورت پیشرفته تر، استفاده می کنند اما تکنولوژی جدیدی ندارد و واژه LED فقط یک فریب تبلیغاتی است. در این تلویزیون ها، منبع نور از نوع لامپ LED است. در تلویزیون های پلاسما منبع این نور، از نور ماوراء بنفش تولید شده توسط بسته های گازی که فسفرهای رنگی قرمز، آبی و سبز را تحریک می کنند، بهره می برد.
تلویزیون OLED تنها تلویزیونی است که نیاز به منبع نور جداگانه ندارد، هر سلول یا پیکسل خودش به صورت مستقیم نور منتشر می کند و رنگ های مختلف می سازد بنابراین چیزی به اسم نور پس زمینه وجود ندارد. دلیل اصلی کاهش ضخامت پنل در OLED هم همین نکته است چون نیاز به لایه اضافه ای برای منبع نور ندارد به همین دلیل شاهد تلویزیون های 4 تا 7 میلی متری مبتنی بر این فناوری هستیم که بدنه باریکش طوری به چشم می آید که گویی در هوا شناور است و شما را هم در تصویر غوطه ور می کند. اما این همه سر و صدا فقط برای باریک تر شدن تلویزیون ها نیست.
در پنل های OLED از نور پس زمینه خبری نیست و هر پیکسل جداگانه از سایر پیکسل ها خاموش و روشن می شود که این امر باعث می شود مشکی مطلق بدون درز نور در مقابل چشمان شما به نمایش گذاشته شود و این یعنی یک کنتراست بی نهایت با یک میلیارد رنگ اجرا می شود، رنگ مشکی عمیق و مطلق را تنها از این تلویزیون می توان انتظار داشت. پیکسل ها مانند موجودات زنده عمل می کنند و گاه روشن و گاه خاموش می شوند این روشن و خاموش شدن ها، طیف گسترده ای از رنگ های زنده را در پس زمینه یک مشکی مطلق به نمایش می گذارد.
در OLED از موادی استفاده می شود که از کربن ارگانیک ساخته شده اند که می توانند با عبور جریان، نور تولید کنند و سطوحی را تشکیل می دهند که نور ساطع می کنند. به دلیل کنترل خوبی که این تلویزیون ها روی هر پیکسل دارند زنده ترین و طبیعی ترین تصاویر، کنتراست بی نهایت، گاموت رنگ وسیع و سیاهی مطلق است که در نوع خود بی همتاست.

زمانی که تلویزیون OLED برای اولین بار عرضه شدند بین قیمت ال ای دی ال جی و مدل های OLED فاصله قیمتی زیادی وجود داشت که همه چیز را تغییر می داد. هم چنین آن ها به خاطر ارائه سطح بی نظیری از رنگ مشکی و رنگ های فوق العاده مورد تحسین قرار گرفتند اما از نظر سطح روشنایی هنوز با تلویزیون های LCD یا LED قابل مقایسه نبودند. در واقع روشنایی مهم ترین نقطه ضعف این تلویزیون ها بود، اما با این تفاسیر به هیجان نیامدن از این تکنولوژی کار سختی بود چرا که تمام ویژگی های یک تلویزیون رویایی از جمله وضوح شگفت انگیز، وزن کم و صفحه نازک و مصرف انرژی کمی دارد.
با گذر زمان تلویزیون های اولد برای پرکردن نقطه ضعف خود سطح روشنایی را بالا بردند و سایز صفحات، روشنایی و بهره وری مصرف انرژی آن ها مرتباً در حال بهبود است و هم زمان قیمت آن ها هم به نسبت قیمت LED ال جی ، کاهش پیدا کرد. با این وجود اگر قصد دارید از تلویزیون خود در مکانی استفاده کنید که در معرض تابش مستقیم نور قوی قرار دارد، شاید این تلویزیون انتخاب مناسبی نباشد.
خرید تلویزیون به ویژه برای زمانی که با لیستی از اصطلاحات عجیب و غریب رو به رو می شوید کار سختی است. امیدواریم با خواندن این مطلب تصمیم سخت شما یک قدم به ساده شدن نزدیک تر شده باشد چون به جرات می توان گفت تلویزیون های OLED امروز تکنولوژی برتری نسبت به تلویزیون های ال ای دی هستند و مانند صفحه منحنی یا عینک سه بعدی قرار نیست فقط بحث داغ بازار باشند.

دیدگاهتان را بنویسید