حتما شنیدین که میگن قطعی مداوم برق بر خرابی لوازم خانگی تاثیر داره حتی بعضی دیگه ادعا میکنن که قطعی برق باعث کاهش عمر مفید وسایل الکتریکی میشه.
معمولا گاهی ولتاژ بالا یا نوسان برق باعث میشه که سلامت لوازم منزل که به طور الکترونیکی هستن، به خطر بیفتد. این خطر میتونه یک نقص ساده و جزئی گذرا باشه یا خرابی پرهزینه و جبران ناپذیر.
برای جلوگیری از تاثیر نوسان برق روی لوازم خانگی، باید راههای جلوگیری از آن را بدانید که در ادامه به آنها پرداختیم.
تاثیر قطع برق بر لوازم خانگی و خرابی آن ها
تاثیر قطع برق بر لوازم خانگی کاملا جدی است و این موضوع میتواند خسارات زیادی؛ ناشی از تعمیرات لوازم برقی و یا در مواقعی خرید و جایگزین آن ها را به همراه داشته باشد. توجه داشته باشید که در ادامه به صراحت؛ معضل قطع برق و ارتباط آن با خرابی لوازم خانگی را شرح میدهیم:
- امروزه اکثر لوازم خانگی، الکترونیکی میباشند که هرگونه نوسانات برق و اختلال در ولتاژ لوازم برقی، منجر به خرابی سیستم الکترونیکی از جمله برد میشود.
- حتی اگر تلویزیون خاموش باشد، اما از برق نکشیده باشید، این نوسانات به دستگاه شما آسیب میرساند.
- ساید بای ساید ها از یخچال های معمولی هم آسیب پذیر تر هستند.
- یخچال ها ساید به دلیل فعالیت زیاد کمپرسور، با نوسانات و قطعی برق؛ آسیب پذیرتر هستند.
- ماکروفر، اجاق گازهای برقی و دیگر لوازم آشپزخانه هم از خطرات ناشی از قطعی برق در امان نیستند.
قطعی برق چطور منجر به خرابی لوازم خانگی میشه؟
برق استاندارد لوازم خانگی در کشور ما 220 ولت هست. تا 50 هرتز نوسان برای دستگاه مشکلی به وجود نمیاد و دستگاه آسیبی نمیبینه. مسئلهای که منجر به خرابی لوازم خانگی منزل میشه قطعی مکرر برق و اختلال در نوسانات دستگاه شماست. هربار که برق قطع و وصل میشه یک ولتاژ 220 ولتی به دستگاه شما وارد میشه که این ولتاژ برای همه دستگاه های برقی مثل شوک میمونه و همین شوک باعث خرابی دستگاه میشه.
افزایش ولتاژ برق نسبت به ولتاژ طبیعی دستگاه باعث میشه که قوس جریان الکتریکی در وسایل برقی شما ایجاد بشه. این قوس باعث ایجاد گرما در صفحات مدار الکترونیکی میشه و در لحظه باعث آتش گرفتن میشه!
کاهش ولتاژ برق نسبت به ولتاژ طبیعی دستگاه باعث میشه که صدمات جزئی به دستگاه وارد بشه. برد الکترونیکی طوری طراحی شده که نیاز به حداقل ولتاژ برق داره و اگر این ولتاژ کمتر از حداقل باشه، به مرور زمان دستگاه خراب میشه.
نمونه هایی از آسیب های قطعی برق به لوازم برقی:
لازم به ذکر می باشد که نوسانات برق در منزل گاهی به صورت آنی قابل مشاهده است به طور مثال مواردی که در زیر به آن ها اشاره می کنیم، از نشانه های نوسان برق در منزل است:
- سوختن وسایل برقی
- آتش گرفتن لوازم خانگی
- سو سو زدن لامپ ها و …
باید اشاره شود که برخی از اوقات نشانه ها را نمی توان مشاهد کرد اما به مرور زمان به دستگاه آسیب وارد می کند ولی با چند روش به جلوگیری از نوسان برق پرداخت.
بهترین راه کار برای حفاظت از لوازم خانگی در حین قطعی برق
بهترین راه حل جهت محافظت از تاثیر قطع برق بر لوازم خانگی چیست؟ بهترین راه حل برای جلوگیری از صدمه اعم از قطع برق بر روی لوازم خانگی برقی خانه و آشپزخانه، رعایت نکته های استاندارد در قسمت زیر می باشد:
استفاده از محافظ برق
شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که، استفاده از محافظ برق تا چه میزان از خرابی لوازم خانگی در برابر قطعی برق جلوگیری میکند؟ توجه داشته باشید که استفاده از محافظ برق، ساده ترین و ارزان ترین راه برای جلوگیری از خرابی لوازم برقی در مقابل قطعی و نوسانات برق میباشد.این محافظ ها دارای فیوز هستند که از نوسانات برقی و ولتاژ بیش از حد محافظت میکند.
اما ویژگی یه محافظ خوب چیست؟ یک محافظ خوب که تاثیر قطع برق بر لوازم خانگی را به حداقل میرساند باید از ویژگی های زیر برخوردار باشد:
- مجهز به مدار اتوماتیک برای افزایش و کاهش جریان برق
- دارای دو خروجی مجهز به سیستم محافظ ولتاژ در محدوده استاندارد
- دارای نمایشگر ال سی دی برای مشخص کردن ولتاژ و عملکرد دستگاه
- دارای سه چراغ نشانگر برای مشخص کردن وضعیت دستگاه
- دارای دو خروجی ارت دار استاندارد باشد
- دارای فیلتر حذف نویز برق شهری باشد
- مدار تاخیر برق داشته باشد
- مجهز به فیوز مینیاتوری باشد
بهره گیری از جعبه فیوز
شما میتوانید به جای خرید محافظ برقی برای تک تک لوازم خود، یک جعبه فیوز یا استاپلایزر بخرید. این دستگاه جریان را یکسان کرده و از ورود برق ولتاژ بالا یا بسیار پایین به ساختمان جلوگیری میکند. در حال حاضر استاپلایزر در دو نوع 6 کیلووات و 8 کیلووات در بازار فروخته میشود و شما بسته به میزان لوازم برقی خود میتوانید هریک از این دو ظرفیت را خریداری نمایید.
- به جای اینکه برای تک تک وسایل خود محافظ بخرید میتوانید از جعبه فیوز و یا استاپلایزر استفاده نمایید.
- اما در نظر داشته باشید که این الگو (استفاده از جعبه فیوز) قدیمی است و جایگزین آن استفاده از استابلایزر میباشد.
- استابلایزر یکسان کننده جریان میباشد که در هنگام قطع و وصل برق از ورود ولتاژ بالا به لوازم برقی جلوگیری میکند.
- استاپلایزر دارای حجم ولتاژ 6kv و 8kv میباشد که بسته به میزان لوازم برقی منزل باید انتخاب نمایید.
- استاپلایزر توسط نمایندگی های معتبر در فرروشگاه های لوازم برقی عرضه میگردد.
استفاده از دستگاه UPS
- استفاده از یو پی اس در ادارات و در بعضی اماکن استفاده میشود.
- یو پی اس در حین قطع ناگهانی برق از ذخیره خود برای عدم خاموشی ناگهانی لوازم برقی استفاده میکند.
- شما در این زمان فرصت دارید تا لوازم برقی را خاموش نمایید و از ورود ولتاژ های بالا که برای لوازم برقی مضر است، جلوگیری نمایید.
بهره گیری از دستگاه GFCI
لازم به ذکر می باشد که ground fault circuit interrupter یا به اختصار GFCI وسیله ای است که جریان برق را تحت نظر دارد و اگر جریان برق بیشتر از حد مجاز باشد برق را قطع خواهد کرد تا از سوختن لوازم برقی شما جلوگیری کند. برخی از این دستگاه ها دارای تنظیمات حرفه ای ، دکمه های TEST- RESET هستند و در بسیاری از کشورها به عنوان یک استاندارد در امور برقی مورد استفاده قرار می گیرد.
جدا کردن لوازم برقی از پریز برق
جدا کردن لوازم برقی منزل و یا آشپزخانه از پریز برق تا چه میزان از خطرات نوسانات برق جلوگیری میکند؟
توجه نمایید که این موضوع در ارتباط با تمام وسایل برقی منزل صدق نمیکند و شما میتوانید تنها وسایلی را که از آنها استفاده نمیکنید از برق بکشید. به طور مثال با کشیدن برق یخچال فریزر و یا ساید بای ساید، مواد غذایی فاسد میشوند و این انتخاب برای جلوگیری از خطرات قطع برق بر یخچال تاثیر گذار نمیباشد. اما اگر از تلویزیون، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، ماکروفر و دیگر وسایل برقی منزل یا آشپزخانه استفاده روزانه نمیکنید، میتوانید آن ها را از برق بکشید تا علاوه بر جلوگیری خرابی در انرژی هم صرفه جویی نمایید.
نتیجه
همه ما در منزل خود به منظور انجام بسیاری از فعالیت های روزمره از بسیاری تجهیزات الکتریکی چون یخچال، تلویزیون و یا حتی کامپیوتر و لپ تاپ استفاده می کنیم. تمامی لوازم الکتریکی توسط انرژی الکتریسیته تغذیه می شوند و بدون برق هیچگونه عملکردی نخواهند داشت. برای اینکه از این دستگاه ها استفاده کنیم باید حتماً به پریز برق متصل شوند تا انرژی الکتریکی بتواند در مدار آن ها جریان پیدا کند.
این دسته از لوازم نیز همانند سایر محصولات تحت تاثیر شرایط مختلفی ممکن است آسیب ببیند. اما مهمترین رایج ترین مشکلی که می تواند روی لوازم خانگی و عملکرد آن ها تاثیر بگذارد، قطع شدن برق است. زمانی که قطع برق به صورت ناگهانی اتفاق بیفتد از این جهت که جریان الکتریکی در مدار و سیستم لوازم برقی جریان دارد، قطعاً برخی از قسمت های آن ها آسیب می بیند.
متاسفانه امروزه به دلیل فعالیت ماینرها و همچنین کابل دزدی و دیگر معضلات، شاهد قطعی برق سراسری در اقصی نقاط کشور هستیم. بهترین راهکار برای جلوگیری از ضررهای مالی، پیشگیری میباشد و بهتر است از روش های استفاده از محافظ برق، استاپلایزر، یو پی اس و کشیدن از پریز برق و… استفاده نمایید تا از نیازمند تعمیرات لوازم خانگی نشوید.